Västkustens GK

Golf för människan närmare jorden

Kända svenska golfspelare

golfare i solnedgången

Sverige är på många sätt något av en golfnation. Genom åren har vi också producerat en rad kända spelare på både dam- och herrsidan. Här tar vi en närmare titt på ett par av dessa.

Den mest kända svenska golfspelaren genom alla tider är utan tvekan Annika Sörenstam. Efter debut på Europatouren 1992 bar det två år senare av över Atlanten för spel på LPGA-touren. Redan under andra säsongen vann Sörenstam penningligan på LPGA-touren och dessutom på Europatouren. Samma år, 1995, kom också den första majorsegern i US Womens Open. Totalt blev det under karriären åtta majorsegrar. Den sista kom 2006 i form av vinst i US Womens Open.

Den mest framgångsrike svenske golfspelaren på herrsidan, tillika den bäste i dagsläget, är göteborgaren Henrik Stenson. Han blev proffs redan år 1999, men det är först på senare år som han slagit sig in i den absoluta toppen. Totalt har han åtta segrar på Europatouren och fyra segrar på den amerikanska PGA-touren. Sin hittills bästa säsong hade han förra året när han blev tvåa i British Open och trea i PGA Championship. För närvarande ligger Henrik Stenson trea på världsrankingen, vilket är högre än någon annan svensk manlig golfspelare legat.