Golfens historia – en snabb titt

Golf har en lång historia och sträcker sig åtminstone tillbaka till 1600-talet i Nederländerna. Vanligtvis brukar kan koppla golf till Skottland där det i två olika lagar från 1400-talet förbjuder ett spel man kallar “gowf”, men somliga hävdar att detta egentligen är en sport som är mer i stil med dagens landhockey, så det är ännu inte bevisat bortom rimliga tvivel att golf faktiskt är en skotts sport i sin grund.

Skottland får dock äran för den första golfklubben som grundades: The Honourable Company of Edinburgh Golfers. Denna klubb startade 1744 och finns kvar än idag. De håller till på en samling linksbanor kollektivt kallad Muirfield i sydöstra Skottland. Och för att understryka hur populärt golf var i Storbritannien jämfört med resten av världen kan man ju påpeka att det första klubben som grundades i något annat land var över 80 år senare (1829) och i Indien, som vi ju alla vet har väldigt starka kopplingar till Storbritannien i och med kolonialtiden. Den första nordamerikanska klubben grundades inte förrän 1873 och det var Royal Montreal Golf Club i Kanada.

De regler och klubbor vi använder idag började ta sin form under andra halvan av 1800-talet i Skottland. Det var även under denna tid som banorna också började få den design vi känner igen från dagens golfbanor. Under denna tid började även kommuner, företag och privata klubbar att bygga sina egna banor i både Skottland och England.

Golf var också den första fantasysporten i världen och dök upp i USA på 1950-talet. Mannen bakom detta var en affärsman från Oakland vid namn Wilfred “Bill” Winkenbach. Han skapade ett system där varje spelare valde ett lag med professionella golfare och den spelare med det lägsta sammanlagda antalen slagen i sitt fantasylag vid slutet av en turnering vann. Denna är ett koncept som därefter fördes över till många andra tävlingsformer men har i dagsläget mer eller mindre försvunnit från just golf.

De största förändringarna inom golfen sedan 1800-talet har egentligen varit en av bättre teknologi. Man har utvecklad maskiner för att bättre kunna klippa gräset på banorna, speciellt kring greenerna, tagit fram mer aerodynamiska bollar, hittat bättre material för klubborna och liknande. Och mest troligt kommer detta vara de största förändringarna som kommer att göras i framtiden också då golf anses vara en väldigt traditionsenlig sport.